Care este mai bun, parchet stratificat, laminat sau masiv?

Parchet-stratificat-Tarkett-Salsa-Stejar-Original-Lucios-3
Parchet-stratificat-Tarkett-Salsa-Stejar-Original-Lucios-3

Care este mai bun, parchet stratificat, laminat sau masiv? Ce alegem când vine vorba de parchet? Care este pretabil pentru încălzire în pardoseala, trafic intens, rezistent la apa?

Daca ați cautat sa cumpărați parchet pentru acasă, la birou sau la
locuința de vacanta ați aflat ca aveți de ales din 3 variante: parchet masiv,
parchet laminat sau parchet stratificat.

Trebuie sa alegem una din variante.

Ce condiții trebuie sa îndeplinească parchetul în funcție de zona unde se
montează, care sunt diferențele dintre ele și de ce vom alege, în cele din urma una din variante?

Sunt câteva sfaturi pe care vreau sa le enumăr mai jos
ai sa aduc argumente pro și contra fiecărei opțiuni.

Alegem Parchet Masiv?

Parchetul masiv este propriu-zis o singura bucata de lemn și se obține din
esențe dure precum salcâm sau stejar deoarece trebuie sa reziste agresiunilor mecanice cât și presiunilor la care va fi supus din cauza traficului pe care va trebui sa îl suporte.

Parchet masiv Stejar Balmoral Antique Uleiat
Parchet masiv Stejar Balmoral Antique Uleiat
Parchet-masiv-Stejar-Metal-Antique-Uleiat
Parchet-masiv-Stejar-Metal-Antique-Uleiat

Părțile componente de la parchetul masiv sunt produse în asa fel în cât sa
se poate îmbina intre ele dar, complementar, sunt și accesorii drepte ce se
vor lipi sau se vor bate în cuie.

Unul din avantaje este acela ca va rezista foarte mult în timp dacă, bineînțeles, va avea parte și de o întreținere corespunzătoare. Are un aspect foarte plăcut și acesta frumusețe vine de la aspectul foarte natural.
Parchetul masiv este unul dintre cele mai căutate variante dar din cauza prețului este destul de putin accesibil.

Are variații de dimensiune în funcție de umiditatea din camera și nu este recomandat a se monta în băii, bucătarii sau beciuri. Nu este indicat a se monta direct pe sapa de beton și nici în camerele de la parter.

Cum se montează un Parchet Masiv?

Montajul este indicat să fie făcut de profesioniști deoarece, din cauza variației dimensionale cauzate de efectele umidității trebuie lăsată distanță lângă perete care să permită dilatarea. Daca nu se respecta condiția de mai sus parchetul se va umfla.

Înainte de alegerea lui trebuie ținut cont de circulația ce va urma pentru ca este ceva mai putin rezistent la șocuri și trebuie sa evitați pantofii cu toc cui sau contactul cu diverse obiect grele. Pot apare zgârieturi sau găuri pe suprafața acestuia. De evitat de asemena și în zonele unde exista animalele de companie de dimensiuni mari.

Parchet Laminat, oare este soluția ideala?

Parchetul laminat este un produs care se obține din mai multe straturi
sintetice suprapuse. La suprafață exista un panou derivat de lemn din HDS
(panouri de înaltă densitate) sau MDF.
Peste acesta se imprima imaginea de la exterior care va imita foarte bine aspectul de lemn natural si care pe lângă fibra poate conține chiar și noduri sau imitații ale deteriorării în timp a lemnului natur ori chiar a îmbătrânirii acestuia.

Ulterior aceasta imagine este protejata cu un strat de lac. Aceasta structura se completează cu straturi de adeziv și rășină.
Plăcile de la parchetul laminat sunt proiectate se monteze ușor, pe principiul nut și feder (sau tradițional spus lambă și uluc) iar în ziua de astăzi discutam de click rapid 5G sau dublu click.

Avantajul principal al parchetul laminat este acela ca are un preț foarte bun.
Nu în ultimul rând acesta se montează foarte ușor și din acest motiv se pot
amenaja suprafețe foarte mari în timp foarte scurt. In funcție de calitatea
acestuia exista mai multe categorii.

Cu variante de parchet ieftin se pot amenaja dormitoare sau alte zone cu trafic redus și care nu sunt în zone cu umiditate crescuta.
Un alt avantaj al parchetul laminat este acelea ca se livrează gata finisat și singurul lucru pe care mai trebuie sa îl faceți este să îl montați.

Dezavantaje Parchet Laminat.

Dezavantajul major al parchetului laminat ieftin este acela ca, nu după foarte mult timp de la montaj, atunci când călcăm pe el scârțâie într-un mod ciudat, lucru ce poate fi foarte deranjat mai ales pe timpul nopții.

Pentru a nu avea acest zgomot va recomandam sa folosiți un parchet laminat de calitate superioara sub care se va monta izolație parchet sau folie parchet de calitate precum Multiprotec 1000 de la Arbiton sau Secura Extra.

Nu se recomandă de către specialiști în domeniul podelelor laminate să se monteze parchet laminat de calitate inferioara în zonele precum sunt baia sau bucătăria, unde avem o umiditate foarte crescută.
Variantele ieftine de parchet laminat au rezistența scăzuta la zgârieturi și umiditate.

Totodata exista în ziua de azi modele de parchet laminat de cea mai buna calitate care rezista excelent peste 30 de ani în baie, bucătărie, birou, spatii comerciale sau hoteluri. Acestea au clasa 33 de trafic și AC5 clasa de impact.

Avantaje Parchet Laminat de Calitate.

  • se montează foarte ușor în orice tip de camera.
  • rezista foarte bine la trafic intens, apa și umezeala.
  • costuri mult mai mici decât la parchet masiv.
  • îl puteți monta în zone cu încălzire în pardoseala.
  • întreținere și mentenanță foarte ușoare fără efort.
  • gama mare de decoruri ce se pot asorta în orice amenajare interioara
  • ecologic, are emisii nocive clasa A, exact cât are și lemnul natural.
  • nu necesita finisare după montaj precum lăcuire, șlefuire, etc.
  • variante multiple de plinte parchet laminat disponibile.

Nu este o întâmplare ca parchetul laminat a devenit prima opțiune pentru clienții din toată lumea. Cu modele din ce în ce mai rezistente, costuri mici la montaj dar și la achiziție aceasta varianta trebuie luata în calcul de orice viitor client.

Parchet Stratificat, o soluție premium.

Parchetul stratificat este o combinație dintre cele 2 variante de parchet
prezentate mai sus. Mai exact a preluat avantajele de la montaj ale parchetului laminat și naturalețea lemnului de la parchetul masiv.

El se compune din mai multe straturi de lemn.
Stratul de la suprafață este masiv și ceva mai gros decât cele inferioare din
furnir tehnic deoarece va fi supus unor operații mecanice cum sunt rașchetarea, revopsirea ori relăcuirea.

Straturile inferioare sunt asamblate perpendicular unul fata de celalalt precum compoziția placajului lucru care ii va conferi o rezistenta
foarte buna în timp.
Dupa asamblare aceste straturi sunt prelucrate precum parchetul masiv.

Parchet Stratificat vs. Masiv

In comparație cu parchetul masiv, cel stratificat nu are dilatări atât de mari și asta se datorează dispunerii perpendiculare a straturilor componente.
Se poate monta și în camerele de la parter dar și în celelalte zone unde cel masiv nu este recomandat.

Parchetul stratificat se poate destul de ușor, dar nu este la fel de simplu de montat ca la cel laminat. Indicat ar fi sa apelați tot la echipe de profesioniști dar dacă va decideți sa faceți singur acest lucru ar fi bine sa va documentați temeinic înainte de a începe.

Atât parchetul masiv sau cât și cel stratificat pot fi finisate în etapele de producție sau după montaj. Finisarea în producție se face cu lacuri sau uleiuri foarte rezistente la șocuri mecanice sau la zgâriere. Parchetul stratificat de calitate vine direct din fabrica finisat pentru a scurta timpii de montaj dar și pentru un finisaj profesional de fabrica foarte rezistent

Finisarea după montaj poate fi făcută cu ulei, ceară sau cu lacuri speciale pentru trafic, cu duritate mare. Finisare cu lacuri este mai rezistenta dar cea cu ulei sau ceara este mult mai frumoasa.

Lucrurile au evoluat în ultima perioada.

Informațiile de mai sus sunt cele de ultima ora, când atât parchetul stratificat cât și cel laminat au evoluat foarte mult, niciunul dintre ele nu sunt ce au fost acum zece ani.

Tehnologia a avansat enorm și a pătruns și în acest domeniu al podelelor din lemn unde a adus îmbunatățiri fantastice.

Daca acum 10 ani nu exista parchet laminat rezistent la apa astăzi exista sau dacă parchetul stratificat trebuia finisat după montaj acum vine gata finisat.

Dar daca discutam despre care este mai bun si pe care trebuie sa-l alegeti va rugam sa va ganditi ca fiecare dintre cele 3 variante se preteaza in locatii cu destinatie diferita.

Concluzia.

Alegi parchet masiv daca este vorba de o casa unde nu sunt copii sau animale de casa și unde nu urmează sa vina, pentru ca este o podea extrem de frumoasa dar la trafic intens și umiditate poate avea probleme. Este varianta top premium dacă vorbim de modele de podele din lemn.

Alegi parchet laminat dacă vrei întreținere putina, intrat încălțat sau poate vrei sa montezi același parchet în toată casa, inclusiv baie sau bucătărie. Daca sunt copii, animale de companie, parchetul laminat este soluția ideala.

Alegi parchet stratificat dacă ești undeva intre. Daca iți dorești foarte mult ca podeaua ta sa miroasă a lemn, dar nu vrei sa plătești foarte mult, și trebuie sa-l montezi repede, atunci poate fi o alegere excelenta.
De reținut ca la acest tip de podea exista variante foarte rezistente la trafic și uzura dar nu și la apa.

In speranța ca informațiile oferite sunt folositoare în luarea deciziei corecte, în cunoștință de cauza, va așteptăm pe site-ul nostru parchetonline.ro sau la magazin sa vedeți o colecție impresionanta de parchet din toate tipurile prezentate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *